Intervjui

5P s poduzetnikom i suosnivačem platforme mojPUT, Harisom Alibegović

Popričala sam ponovno s Harisom jer će uskoro lansirati zanimljivu, novu online platformu o kojoj nam govori više u zadnjem pitanju.

Harisa sam ugostila prije točno godinu dana na staroj blog platformi “Autentični Kreativci”.

Tada je tek pokretao svoj blog “Put malih koraka.” Prošao je mnoštvo edukacija na temu osobnog i poslovnog rasta i razvoja, ima dugogodišnje iskustvo kao poduzetnik, a k tome je i voljeni otac i muž.

Radujem se što je opet s nama i što se možete inspirirati njegovom pričom.

Uživajte u čitanju! 🙂

Pročitao sam….

knjigu “Pričom do uspjeha” (Peter Guber).

Nevjerojatna knjiga o značenju priče u svim aspektima života. Dobra priča je taj često zaboravljeni (i podcijenjen) alat kojim možemo neodoljivo predstaviti svoju ideju, pridobiti kupca ili suradnika.

Ako nemaš dobru priču, talent i vizija malo znače za uspjeh. Autor me potaknuo da počnem više obraćati pozornost na svoj biznis i što mogu poboljšati kroz zanimljivo i svrsishodno pripovijedanje dobrih priča.

Pristustvovao sam…

21-dnevnom online programu Money EQ (Emotion Intelligence).

japanskog pisca i autora Kena Honde, čije su knjige o novcu bestselleri u Japanu.

Izdvajam jednu jednostavnu naviku koju sam usvojio – svaki put u trenutku plaćanja, dakle trošenja svog novca, bez obzira na iznos, (u sebi) kažem HVALA. Isto napravim i kad primim novac.

Ponekad zaboravim pa kažem naknadno čim se sjetim, a uz hvala, u šali dodam izvorno hvala od autora – arigato. I stvarno funkcionira. Napokon se počela stvarati neka dobra vibra između novca i mene 😆

Pogledao sam…

dokumentarac “Free Solo”.

Moram priznati da odavno nisam pogledao film ili seriju što zbog prinove u obitelji, što zbog starije kćeri koja je okupirala TV crtićima. Zadnje što sam gledao je dokumentarac “Free Solo” nagrađen Oscarom za najbolji dugometražni dokumentarni film.

Priča prati američkog penjača Alexa Honnolda u pripremama za uspon na El Capitan, bez užadi i druge sigurnosne opreme. Čak i uz sigurnosnu opremu, to je težak uspon na kojem su mnogi stradali.

Nakon što sam dobio preporuku od prijatelja da ga pogledam, pomislio sam kako je suludo uopće gledati tako jedan, rekao bih samoubilački pothvat.

Nakon prvih par minuta jednostavno se nisam mogao odvojiti od ekrana. Zarazila me ta Alexova strast prema onome što radi i živi – slobodno penjanje.

Naše pretpostavke često su potpuno promašene i zbog njih puno toga propustimo u životu

pa mi je drago da im nisam podlegao i što sam kroz ovu autentičnu priču o životu ovog neobičnog slobodnog penjača shvatio da svatko od nas treba pronaći svoj vrh, svoj El Capitan i krenuti na taj put (ne nužno i stići jer put bi sam po sebi, trebao biti nagrada).

Posjetio sam…

Tenerife.

Nisam se kupao i sunčao već planinareći istraživao ovaj čudesni planinsko-vulkanski otok u Atlantskom oceanu na sjeverozapadu Afrike.

Doživio sam jaku, a sitnu kišu koja me vjetrom nošena u svim smjerovima doslovno oprala kao auto u autopraonici i smočila do gaća.

Na jugu otoka, gdje smo bili smješteni, grijalo je sunce na ugodnih 20ak stupnjeva, a u planinama je često puhao ledeni vjetar koji nosi poput naše bure. Borovi su nestvarne zelene boje i s crnom i crvenom zemljom čine bajkovitu kombinaciju.

Hodao sam stazama sačinjenim od ohlađene lave koja je prije tko zna koliko godina eruptirala iz vulkana na koji je pao snijeg taman prije nego smo trebali ići tamo. Zbog toga nam je otkazana tura na najviši vrh Španjolske.

Hodao sam prašumom Anaga na sjeveru, crnom pješčanom plažom u gradu Puerto de la Cruz na sjeveru otoka na kojoj su veliki valovi stvarali nezaboravan doživljaj. Gledao sam Orca Ocean Show u zoološkom vrtu, jeo hranu koja je odlična i jeftina, ponekad malo preslana. Kava je odlična gdje god da je piješ, na benzinskoj pumpi ili u lokalnom kafiću.

Preporučujem…

pronaći mentora.

Zaista postoje ljudi koji su spremni svoje veliko znanje stečeno kroz životno iskustvo prenositi na nas, mlađe generacije.

Za mene, mentorstvo novog doba čine prijateljski odnos, ozbiljnost u radu te istovremeno zabava. Općenito, ako kroz rad ne uživamo i ne zabavljamo se, taj rad i nema baš puno smisla.

Kroz takvu međugeneracijsku suradnju sa svojim mentorom i prijateljem, Darkom Cesarom, radim na stvaranju online edukacijske platforme mojPUT.

Kroz suradnju sa zanimljivim regionalnim autorima, stvaramo online programe koji su podrška pojedincu u svakodnevnom životu.

Darka i mene dijeli 30 godina života, a spaja zajednička želja da pomognemo ljudima da budu bolji i zadovoljniji sa sobom i svojim životom te tako svi zajedno doprinesemo stvaranju bolje atmosfere na ovim područjima.

Hvala Harisu što smo opet bili među prvima koji dijele njegov novi projekt i želimo mu puno uspjeha u daljnjem stvaranju.

Pridružite nam se i u našoj istoimenoj grupi Autentični Kreativci na Facebooku kroz koju umrežavamo i upoznajemo kreativce poput njega. 

Pozdrav od vaše Pitalice 🌹 Anita Kanđera

Podijeli priču

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *