Intervjui

5P s poslovnom trenericom i poduzetnicom Teom Zavacki

5ti je u mjesecu i vrijeme je za novu Pitalicu 🙂 Ovoga puta dijelim s Vama 5 zanimljivih odgovora blogerice, poduzetnice i trenerice Tee Zavacki.

Ako do sada još niste čuli za blog “Teatime” vrijeme je da to promijenimo. Tea je svoj blog pokrenula prije 4 godine, na kojem piše o produktivnosti, organizaciji i navikama, kao i o promjeni mindseta. 

Cilj bloga je skup tema i informacija koje su odabranoj ciljanoj skupini u tom trenutku potrebne, korisne i motivirajuće. Upravo iz tog razloga sam Teu ponovno pozvala da podijeli s nama 5P koje će nas potaknuti da i sami krenemo čitati knjige,  gledati dokumentarce ili pak posjetiti novu državu. 

Uživajte u čitanju!

Pročitala sam….

knjigu The One Thing (Gary Keller).

Knjiga koja me potaknula da preispitam sve što sam mislila da znam o produktivnosti.

“It is not that we have too little time to do all the things we need to do, it is that we feel the need to do too many things in the time we have.”

Glavna ideja knjige je da dugi radni dani provedeni u beskonačnom križanju zadataka s to-do liste zapravo ne vode uspjehu. Umjesto to-do liste, trebamo success listu – popis koji svjesno u fokus stavlja najvažnije ciljeve koje želimo ostvariti.

Za razliku od dugih to-do listi, success liste su kratke. Dok nas ove prve često vuku na sve strane, ove druge nas vode u samo jednom, svjesno odabranom smjeru.

„If your to-do list contains everything, then it’s probably taking you everywhere but where you really want to go.“

Čitajući knjigu, odlučila sam minimalizam učiniti sastavnim dijelom svog sustava produktivnosti – o čemu ću uskoro više pisati i na newsletteru.

Pristustvola sam…

webinaru Marie Forleo.

Webinar povodom godišnjeg lansiranja njenog online programa B-School. Kroz B-School sam prvi put prošla početkom 2017. godine i to je program koji je u potpunosti promijenio moj pogled na biznis.

U novom e-booku koji je nedavno lansiran podijelila sam da nisam rođena poduzetnica. Barem sam tako mislila vodeći se modelima poduzetništva koje sam gledala oko sebe. Ne želim imati veliku firmu s 1.000 zaposlenika. Ne želim biti vezana za velike poslovne zgrade, niti raditi 12 sati dnevno.

Bila sam toliko uvjerena da nisam poduzetnica, da sam istraživala sve druge opcije osim poduzetništva. Sve dok nisam otkrila da poduzetništvo može izgledati puno drugačije.

Marie je prva osoba koja je potvrdila moju pretpostavku da poduzetništvo može biti zabavno, ispunjavajuće i – jednostavno, kada se fokusiraš na ljude kojima pružaš vrijednost te provjerene korake i strategije koje funkcioniraju. U međuvremenu sam se i sama uvjerila u to kreirajući biznis po svojoj mjeri. 🙂

Pogledala sam…

Netflixov dokumentarac – Inside Bill’s brain: Decoding Bill Gates.

Tri sjajne epizode prikazuju koliku ulogu je ulaganje u odnose, pružanje vrijednosti drugima i optimizam imao na uspjeh Billa Gatesa.

Ideja koja me posebno inspirirala je važnost vremena za razmišljanje.

„Make time to unplug and recharge, no matter how busy you are.“

 

Jedan tjedan godišnje, simboličnog naziva „think week“, Bill rezervira za čitanje i promišljanje o svijetu u cjelini kao i o ciljevima koje želi ostvariti. Tradiciju je započeo 1990-ih i tijekom tih tjedana navodno su nastale neke od najboljih ideja koje su kasnije implementirane u Microsoftu, kao i u fondaciji kojoj su on i Melinda Gates posvećeni posljednjih 10 godina.

Ideja o intervalu vremena tijekom kojeg ćemo isključiti online svijet, stišati distrakcije i staviti svoje misli na papir definitivno je ideja koju planiram testirati.

Posjetila sam…

Lisabon.

Prije nekoliko tjedana ponovno sam posjetila Lisabon. U Lisabonu smo D. i ja prvi put bili 2015. godine i to je bilo naše prvo „pravo“ zajedničko putovanje. Šetajući tim šarenim i živopisnim gradom koji miriši na sol, maštali smo o životu kakav želimo. Štoviše, tijekom ta dva tjedna donijeli smo odluku proširiti našu obitelj za jednog četveronožnog člana (Zoe je tada imala samo nekoliko dana).

Povratak u Lisabon 5 godina kasnije, zajedno sa Zoe, bilo je posebno full-circle iskustvo i još jedan dokaz da je zbilja moguće ostvariti svoje snove i živjeti život kakav želiš.

Preporučujem…

ubacivanje malih tjednih izazova u redovitu rutinu.

To može biti ranije buđenje, 10.000 koraka dnevno ili meditacija. Potpuno je svejedno o kojem izazovu se radi, sve dok je izazovan i veseli te.

Zašto tjedni izazovi imaju neprocjenjiv utjecaj na našu motivaciju i samopouzdanje?

Prije svega, kada su naši dani slični, naš mozak vrlo učinkovito „spaja“ slična iskustva u jedno i čini nam se kao da nam vrijeme leti. Or is it just me? 🙂 Kada promijenimo čak i samo mali dio te rutine, naši dani postaju zanimljiviji i ispunjeniji.

S druge strane, sa svakim malim, tjednim izazovom kojeg uspješno završimo, naš mozak nam vjeruje malo više. Kada 5 dana zaredom zbilja ustanemo na prvi zvuk alarma ili pak popijemo 8 čaša vode dnevno – naš mozak razmišlja „hm, kada kaže da će nešto napraviti – ona to zbilja i napravi“. Sa svakim takvim malim izazovom raste naše samopouzdanje, kao i osjećaj da možemo ostvariti sve što odlučimo – jer smo održali svako obećanje do sada.

Tea je svoj prvi intervju za prvo izdanje bloga “Autentični Kreativci” podijelila s nama prije godinu dana, u kojem imate više informacija o tome tko ili što je “Teatime”, čime se sve Tea bavi i gdje ju možete popratiti. Slobodno se pridružite grupi Autentični Kreativci i pročitajte Tein prvi intervju na  ↠ ovom ↞linku.

Pozdrav od vaše Pitalice 🌹 Anita Kanđera

Širi priču